Историски домови и повеќе

Нов изглед (и живот) за Кејп во 1950-тите години


Тоа е класичен предизвик во постара населба: Како расте семејството да го зголеми нивниот животен простор без да го прошири стапалото на нивниот дом?

Архитектот Ен Селарс Латроп одговори на тоа прашање со трансформација на Кејп Код од 1950-тите во модерна фарма што беше известена од бунгаловите од 1920-тите.

Куќата на Олд Хил порано.

„Клиентот сакаше да биде чисто и модерно, во преоден стил да одговара на народот во соседството“, вели таа. „Ова беше земјоделска заедница кон крајот на 1800-тите, така што има фармерки, колонијали и кромидски штали по улицата. Голем дел од домовите имаат предни тремови “.

Создавајќи континуирано прошетка, таа беше во можност да го претвори поранешниот кровен покрив во корисен простор за живеење. „Ова ви го дава подот и висината на таванот на вториот кат и ќе добиете врв што е доволно за носач на воздух таму“, вели таа. „Трик е да се намалат трошоците и да се задржи скалата, така да не завршите со голем, бокстичен изглед“.

Земете го куќниот тур овде

Кога започнала, клиентот се состоел од млад пар со една ќерка. Потенцијалната промена во работата што се совпадна со пробивањето ги забави работите малку и малку ги поедностави нивните планови. До моментот кога реновирањето беше завршено две и пол години подоцна, семејството порасна од едно дете, а друг пат на пат.

Така, експанзијата беше навремена. Горе додаде мастер-сопствена пакет со прошетки и бања, и реновираше две постојни спални соби и бања за деца. „Тоа им даде повеќе простор“, вели таа. „Со симнување на покривот и излегување до рабовите на wallsидовите на првиот кат, додадевме 600 метри квадратни“.

Реновираниот дом сега изнесува 2.900 квадратни метри. “Таа зеде еден залив од гаража со две автомобили и gave даде нов и корисен пакет функции. Онаму каде што порано немаше влез од гаража до дома, има сега, заедно со нова просторија за калтрица и прав. Латроп исто така го засили присуството на улицата со дизајнирање на поздравен преден трем.

Единствениот додаток е во задниот дел од куќата, каде слабо конструираната и слабо изолирана прикажана во тремот беше симната до фондацијата и повторно изградена како експанзивна семејна просторија надвор од кујната. Повисок степен на покривот и енергетски ефикасни прозорци и светларници го прават просторот уште експанзивен, додека обезбедуваат пасивна добивка на топлина во зима.

Домот беше прекриен првично во високи дрвени ќерамиди. Кога клиентот предложи да се направи промена во поголем изглед на Нантукет Мејбек, архитектот се спротивстави. „Реков„ Не - насликај ги “, вели таа. „Значи, ние навлеговме во некои нови и ги насликавме бело-бела боја - светло, сиво-сиво“. Тоа е монохроматска нијанса во боја на остриги што добро функционира со палетата на бои во регионот.

Внатре, домот е во природна светлина од нови прозорци и светла, со лесен, отворен проток од кујна до семејна просторија до трпезарија.

„Беше Кејп Код што беше целосно неупотребливо за едно младо семејство - со мали и мали простории“, вели таа „Тие сакаа да ја задржат природата на тој помал обем. Па сега е тесен и компактен, но многу пријатна, топол простор “.

Исто така е паметно реновирање со стилски одговор на класично прашање.

Ј. Мајкл Велтон пишува за архитектурата, уметноста и дизајнот за национални и меѓународни публикации, вклучително и Ујорк Тајмс, Вашингтон пост и Довел Објавува и списание за дизајн преку Интернет во www.architectsandartisans.com.


Погледнете го видеото: Израиль Надежда на Будущие (Јануари 2022).